Është matematikisht e vërtetuar që plakja mund të ndalohet!

Është matematikisht e vërtetuar që plakja mund të ndalohet!
December 12, 2017 No Comments Uncategorized tangent

Ja një rebus: evolucioni ka të bëjë me ndihmën e organizmave të prodhojnë më shumë pasardhës. Nëse një tipar e bën një kafshë më shumë të ngjarë të vdesë, kjo veçori përfundimisht zhduket në favor të tipareve që i ndihmojnë ata të jetojnë. Por edhe nëse nuk vuani kurrë nga një sëmundje apo lëndim i vetëm, do të vdisni ende nga mosha e vjetër. Pra, pse evolucioni nuk ka ndaluar plakjen? Sipas studiuesve në Universitetin e Arizonës, kjo është sepse matematikisht është e pamundur.

Hurry Up and Wait

Shpjegimi i tanishëm për arsyen pse evolucioni nuk e ka hequr plakjen nga ekuacioni është se plakja bëhet vetëm një problem pasi të jeni bërë të gjithë me fëmijë. Kur ju nuk mund të prodhoni pasardhës, evolucioni bëhet me ju. (Pse ndaloni riprodhimin fare është një tjetër pyetje krejtësisht). Por studiuesit e biologjisë së evolucionit Paul Nelson dhe Joanna Masel në Universitetin e Arizonës thonë se është më themelore se ajo: plakja është çmimi i pranimit në klubin e organizmave multicellular.

 

Problemi zbret në dy gjërat që ndodhin me qelizat plakëse: ato ose ngadalësojnë ose shpejtojnë. Ju mund t’i shihni qelizat të ngadalësohen kur shkoni gri, kur qelizat e flokëve tuaj ndalojnë prodhimin e pigmentit; dhe si ju merrni rrudhat, kur lëkura juaj ndalon prodhimin e kolagjenit dhe elastin që e mbajnë atë të qetë dhe të hidratuar. Kjo është lloj plakjeje për të cilën jemi mësuar.

 

Kur qelizat e përshpejtojnë ritmin e rritjes, kjo është kur njerëzit shqetësohen. Kjo mund të shkaktojë formimin e qelizave të kancerit. Por pavarësisht se sa e frikshme mund të jetë fjala C, qelizat e kancerit janë po aq sa një pjesë e plakjes si flokët gri ose rrudhat. Është vetëm kur ato shkaktojnë simptoma që ato të bëhen problem. Për shembull, gjysma e meshkujve mbi moshën 60 vjeç kanë kancer të prostatës, por zakonisht nuk zhvillohet në asgjë të dëmshme dhe më së fundi vdes nga ndonjë shkak tjetër.

 

Midis një orë dhe një vend të vështirë

Nelson dhe Masel modeluan evolucionin e tipareve që i bëjnë qelizat të ngadalësohen dhe të përshpejtohen, dhe ajo që gjetën ishte shumë definitive. Nëse gjeni një mënyrë për të mbajtur qelizat nga ngadalësimi – hooray, nuk ka më flokë gri ose rrudha! – qelizat e kancerit në rritje të shpejtë do të marrin dhe do t’ju vrasin. Nëse gjeni një mënyrë për të mbajtur qelizat nga përshpejtimi – hooray, ne gjetëm shërimin për kancer! – qelizat e ngadaltë, të dobëta, do të grumbullohen dhe do t’ju vrasin.

 

“Plakja është matematikisht e pashmangshme – si, seriozisht e pashmangshme”, tha Masel në një njoftim për shtyp. “Ka logjikisht, teorikisht, matematikisht asnjë mënyrë për të dalë.” Duke qenë qelizë shumë qelizore, qelizat tuaja do të konkurrojnë me njëri-tjetrin. Hidhni atë balancë, dhe i bëni gjërat

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *